10 zdrowych produktów, które zawsze trzeba mieć w kuchni

Staramy się zdrowo odżywiać. Wiemy, że 5 niewielkich posiłków dziennie jest lepszych niż dwa ogromne. Wiemy, że zamiast słodyczy i słonych przekąsek lepiej jeść orzechy, owoce  i warzywa. Wiemy, że picie 2 litrów wody jest niezbędne by nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Ale gdy po pracy dopada nas wilczy głód, niemal instynktownie sięgamy po przetworzone, bogate w tłuszcz i cukier produkty. A można tego uniknąć. Trzeba tylko odpowiednio zaopatrzyć naszą spiżarnię. Oto 10 zdrowych rzeczy, które zawsze trzeba mieć w kuchni.

Foto: istock

Gdy następnym razem będziesz planować zakupy, upewnij się, że w lodówce i szafkach masz wszystkie produkty i dodatki z naszej listy. Wówczas wystarczą tylko świeże warzywa i proteiny (mięso czy ryby) aby stworzyć pyszne, proste i szybkie potrawy.

1.       Mleko z orzechów, soi lub ryżu

Mnóstwo dorosłych ma problem z trawieniem laktozy i nabiału generalnie. Stąd rosnąca popularność nienabiałowego mleka, np. sojowego, orzechowego czy owsianego. Sprawdzi się do płatków śniadaniowych, koktajli i przy wypiekach. Idealne jako napój po treningu czy sposób by na chwilę zahamować apetyt w trakcie przygotowywania właściwego posiłku. Ja szczególnie lubię mleko z orzechów laskowych, które ma wyrazisty, orzechowy smak i zapach. Prawie tak dobre, jak słoik Nu telli.

2.       Quinoa

Quinoa czyli komosa ryżowa jest idealną bazą do wszystkiego. Możesz z niej zrobić sałatkę na lunch, albo użyć zamiast musli do śniadania. Możesz ją gotować, zapiekać, zmiksować na pudding czy dodać do naleśników. Ma mnóstwo białka, nieskończoną ilość zastosowań i jest bardzo zdrowa.

3.       Surowe orzechy

Surowe orzechy, czyli takie, które nie były prażone, smażone czy solone są idealną przekąską. Mają mnóstwo protein i zdrowych tłuszczów (dlatego nie jemy ich więcej niż jedną garść dziennie, bo mimo wszystko tłuszcz to kalorie), które sprawiają, że dłużej jesteśmy nasyceni i mamy piękną skórę. Ważne, aby orzechy nie miały żadnych dodatkowych składników czy przypraw, bo wówczas zaburzamy apetyt i zwyczajnie zjadamy ich za dużo.

4.       Jogurt grecki

Kupując jogurt grecki sięgaj po ten o obniżonej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się doskonale jako śniadanie, gdy masz mało czasu. Wystarczy dodać kilka orzechów, trochę płatków owsianych czy jagód i twój organizm dostaje kompletny, zbilansowany posiłek, proteiny i probiotyki!

5.       Cytryna

Zastąpi dressingi do sałaty, podkreśli smak potraw, sprawi, że wypicie 2 litrów wody dziennie będzie pestką.

6.       Banany lub świeże owoce jagodowe

Banany możesz pokroić w kawałki i trzymać w zamrażarce. Ilekroć najdzie cię ochota na pyszne lodowe smoothie po prostu wrzucasz banany do blendera, dodajesz mleko sojowe, inne owoce czy orzechy i gotowe. Jagody i borówki to superowoce, którymi warto zajadać się szczególnie rano. Maja witaminę C, błonnik i działają równie dobrze, co egzotyczne jagody goji.

7.       Gorzka czekolada

Jeśli jesteś łasuchem, takim jak ja, wiesz, że ochota na słodycze nadchodzi w najmniej odpowiednich momentach. Wówczas przydaje się tabliczka gorzkiej czekolady, takiej która zawiera minimum 60 proc. kakao. Ma mniej cukru niż mleczna czekolada, za to więcej magnezu i mnóstwo przeciwutleniaczy. Możesz więc rozpieszczać się zdrowo!

8.       Ocet

Im więcej różnych octów w lodówce, tym lepiej. Balsamiczny, jabłkowy, malinowy (mój ulubiony, przywieziony z Włoch), z białego wina. Ocet przydaje się ilekroć muszę zrobić marynatę do mięsa czy ryby, sos do sałaty czy grillowanych warzyw.

9.       Awokado

Awokado ma million zastosowań. Możesz położyć jego plasterki na świeżym toście, dodać kawałki do ulubionej sałatki, zmiksować na guacamole, dorzucić do koktajlu czy jajecznicy. Dodatek awokado sprawi, że każdy posiłek stanie się bardziej zdrowy. A jak je przechowywać? Twarde awokado trzymaj na parapecie, aby dojrzało w słońcu, potem możesz je trzymać w lodówce, ale lepiej aby miało temperaturę pokojową, zanim zaczniesz przygotowywać z niego potrawy.

10.   Zioła i przyprawy

To klucz do każdej potrawy. Zwykły kurczak z warzywami zmienia się w ucztę, jeśli sięgniesz po odpowiednie przyprawy. Latem staraj się hodować zioła w doniczkach, na parapecie czy balkonie. Zimą możesz zastąpić je suszonymi ziołami. Unikaj gotowych mieszanek, zwłaszcza jeśli mają glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku i zapachu. Zaprzyjaźnij się z egzotycznymi przyprawami: kumin, kardamon, kolendra, garam masala doskonale podkręcają smak potraw.

Tematy:

Nieprawidłowy email