Kozieradka – słodko-orzechowa przyprawa w twojej jesienno-zimowej kuchni

Jej nasiona znaleziono w grobie Tutanchamona, to bowiem jedno z najstarszych znanych ziół na świecie. Rozgrzewa, zwiększa odporność, a nawet może wpłynąć na wygląd twoich włosów. Szczególnie teraz, może ci się przydać, dlatego koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni.

Foto: istock

Smak historii

Jej historia sięga 6 tysięcy lat p.n.e. Nasiona kozieradki były wysoko cenione w starożytnym Egipcie i Indiach. Zasmakowali w jej właściwościach także Grecy i Rzymianie. Leczoną nią oparzenia, wywoływano porody, a nawet stosowano do mumifikacji. Na co dzień używana była do obniżania gorączki i problemów trawiennych. Zachwycano się jej właściwościami leczniczymi, ale wykorzystywano ją także w kuchni.

Dziś największym jej producentem są Indie. To tam króluje jako afrodyzjak i pomaga zwiększyć libido. Znajdziesz ją także w Nepalu, Bangladeszu, Pakistanie, regionie Morza Śródziemnego, a nawet Argentynie. Jest nie tylko składnikiem egzotycznych mieszanek przyprawowych, np. curry czy panch phoron, ale do tej pory, podczas Rosz Haszana (żydowski Nowy Rok), spożywanie jej jest symboliczne i ma zwiększać błogosławieństwo w nowym roku.

Foto: istock Kozieradka

Poznaj jej smak

Możesz ją uprawiać w swoim ogrodzie lub na balkonie i wykorzystywać oprócz nasionek, również liście. Te ostatnie dostępne są w sklepach, zazwyczaj suszone pod nazwą „kasoori methi”, „boża trawka” czy „greckie sianko”. Jeśli zdecydujesz się na własną uprawę, zbieraj wszystko i susz, aby móc wykorzystać w pełni aromat i właściwości w okresie przeziębień. Możesz też zamrozić świeże liście i wykorzystywać na bieżąco zamiast kolendry czy natki pietruszki do kremowych zup lub dań jednogarnkowych.

Nasiona kozieradki nadadzą smak twoim rozgrzewającym naparom, podkręcą indyjskie curry i wzbogacą orzechową nutką zimowe ciasto. Choć mają w sobie też nieco goryczki, mogą doskonale sprawdzić się do delikatnego zaostrzenia przyrządzanej potrawy. Niektórzy wyczuwają w nich także lekką słodycz, która nadaje, chociażby popularnej chałwie, pysznego aromatu. W tych nasionkach możesz marynować mięsa i warzywa, używać do past kanapkowych oraz uprażone - zaparzać jak herbatę lub kawę. Ich zapach powoduje, że mogą zastąpić ci wanilię i doskonale sprawdzą się w świątecznych recepturach. Dostępne na rynku całe ziarna, namoczone w wodzie, posłużą ci także do przygotowania kiełków kozieradki, które świetnie wzbogacą odżywcze sałatki, kanapki czy koktajle.

Wykorzystaj ją

Jedna łyżka nasion kozieradki ma niespełna 36 kalorii, spore ilości błonnika (2,7g) i białka (2,5g), a do tego m.in. 20% twojego zapotrzebowania na żelazo. Znajdziesz w niej także nieco manganu, miedzi, magnezu, fosforu i witaminy B6. Zobacz, do czego może ci posłużyć i jak możesz ją wykorzystać.

Łagodzi napięcie. Kozieradka należy do ziół, które mogą złagodzić napięcie przedmiesiączkowe i „uderzenia gorąca” w okresie menopauzy. Choć diosgenina, zawarta w  jej nasionach, nie wpływa znacząco na poziom hormonów kobiecych, jak powszechnie się uważa, inne substancje mogą delikatnie przyczyniać się do poprawy twojego samopoczucia. Stosuj ją często jako przyprawę, a z pewnością dostarczy naturalnych substancji, które pomogą ci się nieco rozluźnić.

Pomaga w odchudzaniu i wpływa na trawienie. Dzięki bogatemu składowi, nasiona kozieradki mogą wpływać na zmniejszenie wchłaniania węglowodanów i pomagać ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przyczyniają się nie tylko do zmniejszenia ilości kalorii jaką wykorzystujesz z pożywienia, ale sprawiają, że poziom glukozy we krwi wzrasta powoli, a ty czujesz się dłużej najedzona. Błonnik z kozieradki pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, staje się w dodatku śluzowaty, zabezpieczając w ten sposób błony żołądka i jelit przed szkodliwym wpływem substancji drażniących oraz toksyn, szczególnie ze śmieciowego jedzenia. Kozieradka świetnie złagodzi też ich stany zapalne i co potwierdzają badania – pomoże, jeśli cierpisz na zaparcia.

Zmniejsza stan zapalny. Nasiona kozieradki mają w swoim składzie wiele związków polifenolowych, które mogą pomóc ci wymieść nadmiar wolnych rodników z organizmu. Jeśli jesteś zestresowana, a do tego masz mnóstwo obowiązków, jedz kozieradkę jak najczęściej. To kolejna dawka przeciwutleniaczy, które mogą także chronić przed uszkodzeniami twój mózg i pobudzać go do intensywniejszej pracy. Szczególnie, gdy odczuwasz spadek formy, włączaj ją do swojego menu.

Pobudza układ odpornościowy. Te maleńkie nasionka kryją w sobie prawdziwą moc. Dotychczasowe obserwacje naukowców potwierdzają jej aktywność przeciwnowotworową, chroniąc cię m.in. przed rakiem jelita grubego czy czerniakiem. Maja zdolność aktywowania procesów wytwarzających krwinki czerwone, dzięki którym twój organizm zaopatrzony zostaje w tlen i substancje odżywcze, przez co działa sprawniej oraz lepiej radzi sobie z infekcjami. Kozieradka pomaga ponadto efektywnie pozbyć się nagromadzonych wydzielin z układu oddechowego, kiedy dopadnie cię katar czy kaszel. Pij jej napary w trakcie przeziębienia, a z pewnością „odetchniesz pełną piersią” i jak pokazują badania – zmniejszysz ból gardła.

Foto: istock Kozieradka

Poprawia wydolność. Jeśli lubisz aktywnie spędzać czas lub intensywnie trenujesz, to zioło jest zdecydowanie dla ciebie. Badania wykazały, że suplementacja ekstraktem z kozieradki, zwiększy wytrzymałość organizmu i ułatwi ci budowę mięśni, szczególnie górnych partii ciała. Jest na tyle skuteczna, że coraz częściej znajduje się w diecie sportowców.

Wzmacnia włosy. Już wiele kosmetyków ma w swoim składzie te nasiona. Napar z kozieradki stosowany do płukania włosów i wcierania w skórę głowy, może zastopować utratę bujnej fryzury, zmniejszyć łupież, a do tego sprawić, że twoje włosy staną się mocniejsze. Jeśli odżywisz się kozieradką także od wewnątrz, zdecydowanie wzmocnisz jej działanie.

Dodaje smaku i zagęszcza. Nasiona kozieradki nie tylko wzbogacą twoją jesienno-zimową kuchnię w wiele aromatów, ale galaktomannan w nich zawarty, zadziała jak guma i emulgator, zagęszczając twoje potrawy. Sproszkowaną kozieradką możesz częściowo zastąpić mąkę i przy okazji wpłynąć korzystnie na mniejszy wyrzut insuliny po posiłku. To nie tylko gwarancja obniżonego ryzyka wystąpienia cukrzycy, ale uczucie pełności na dłużej i większa siła w przeciwstawieniu się ochocie na słodycze.

Rozsmakuj się

W sklepach oprócz „zwykłych” nasionek, znajdziesz także olejek kosmetyczny z kozieradki i olej, który możesz stosować w swojej kuchni. Wykorzystuj ją na różne sposoby, aby dodatkowo wzmocnić swój organizm. Możesz olejować nią nawet całe ciało, zmniejszając uczucie napięcia skóry i drobne przesuszenia.

Uważaj tylko, żeby nie przesadzić z nią podczas gotowania, ponieważ zbyt duża jej ilość może zepsuć twoją potrawę i sprawić, że będzie zbyt gorzka. Jeśli masz problem ze zjedzeniem śniadania wczesnym rankiem, tuż po przebudzeniu wypij napar z nasion kozieradki i odczekaj 15-20 minut. Łagodnie pobudzi trawienie i „zachęci” cię do spałaszowania pierwszego posiłku, bez którego nie będziesz w stanie dobrze rozpocząć dnia.

W pracy zastępuj kozieradkową herbatką, kolejną porcję kawy. Choć nie pobudzi cię tak mocno, może nieco rozjaśnić myśli i ułatwić ci dalszą pracę. Możesz nawet prażyć jej ziarna i zaparzyć jak kawę z dodatkiem roślinnego mleka. Wypełni przyjemnie twój żołądek i urozmaici smakiem sobotni podwieczorek.

Koniecznie znajdź dla niej miejsce w swojej kuchni.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (12)

~emu do ~Ola : babka się nie myła, kozieradka jest w preparatach dla kulturystów i poza zapachem potu w siłowniach niczym innym nie cuchnie, Myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny...
2 gru 16 17:49 | ocena: 86%
Liczba głosów:7
86%
14%
| odpowiedzi: 1
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~kasia : Niesamowite są te zalety, aż poszłam i kupiłam sobie torebkę, w wiosną pewnie zasieję ją na działce, pozbyłam się już co prawda zaparć stosując dicopeg ale kozieradka ma niezliczoną ilość zalet więc uważam że warto
2 gru 16 13:55 | ocena: 71%
Liczba głosów:7
71%
29%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Iza : Muszę kupić kozieradkę, bo wspomaga odchudzanie, nie wiedziałam o tym. Jestem na diecie Karolci, schudłam 8 kg i jeszcze muszę trochę schudnąć
2 gru 16 18:07 | ocena: 78%
Liczba głosów:9
78%
22%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Ola : Kasiu, a jak tam otoczenie? Znajomi cie nie unikaja?
Skutkiem ubocznym regularnego zazywania kozieradki, jest kozi ( capi ) zapach potu. Tu perfuma nie pomoga! Moja babcia zazywala, to wiem jak czlowiek po tym smierdzi.
2 gru 16 14:38 | ocena: 63%
Liczba głosów:8
63%
38%
| odpowiedzi: 4
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Ruda : takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..
3 gru 16 09:08 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
25%
75%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~inga do ~Ola : A gdzie to kupic.Pewnie drogie jeszcze.
2 gru 16 18:29 | ocena: 57%
Liczba głosów:7
43%
57%
| odpowiedzi: 1
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
cwikla333 do ~emu: a niektóre nawet nie znacie lata!
2 gru 16 18:33 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
100%
0%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~KRYSTYNA Z PRUSZKOWA : W aptece na Promyka właśnie dostałam ekologiczną,bo szukałam takiej.
Tanie i zdrowe. Dezodorant do tego tez ekologiczny 100% z receptury aptekarskiej ,a jaki wydajny!
24 lut 03:14 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~jan : Zażywałem przez miesiąc,koszule doszły do normalnego zapachu po trzecim praniu
3 gru 16 22:23
Liczba głosów:0
0%
0%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~zatroskana : ale przy nadkwasotach jeszcze bardziej wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych i wzmaga nadkwasotę. Doświadczyłam tego cierpienia. Trzeba ostrożnie jak z każdym ziołem. Są bardzo skuteczne w działaniu.
3 gru 16 21:48
Liczba głosów:0
0%
0%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email