Gorący kubek

Choć krioterapia z powodzeniem może zastąpić ci inne odmładzające zabiegi kosmetyczne, zimne jedzenie nie da ci tego, co podaruje ciepła zupa w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść rozgrzewające potrawy, szczególnie, gdy jesteś na diecie.

Foto: istock

Ogień w kuchni

Wynalezienie ognia to prawdziwa kulinarna rewolucja naszych przodków. Płomienie nie tylko odstraszały drapieżników, rozgrzewały w chłodniejsze dni, ale budziły do życia pokarm, który stawał się zarówno bardziej miękki, ale także strawniejszy i niezwykle sycący. Jeden z brytyjskich prymatologów wysnuł nawet teorię, że to właśnie dzięki jedzeniu poddanemu obróbce termicznej, z naszych małpiastych przodków, mógł wyewoluować dzisiejszy człowiek. Pogryzienie, nie poddanej temperaturze żywności, zajmowało dużo czasu, dostarczając przy tym niewiele kalorii. Według przekonania brytyjskiego uczonego, dzięki „podgrzaniu” pożywienia, nasi praprzodkowie mogli w końcu dostarczać substancji odżywczych, które miały usprawniać pracę mózgu i rozwijać ich umiejętności umysłowe.

Ogień przyciąga, pobudza do eksperymentów w kuchni i nadaje smaku przyrządzanym potrawom. Parujący rosół na przeziębienie, rozgrzewająca herbata po zimowym spacerze… Zobacz, co ciepłego możesz zjeść w ciągu dnia, aby poczuć się lepiej i dlaczego powinnaś zadbać o właściwą temperaturę swoich posiłków.

Na zimno vs na ciepło

Zarówno temperatura zewnętrzna, jak i ciepło płynące z wnętrza ciała, wpływają na procesy zachodzące w całym organizmie. Na nagły jego spadek lub wzrost reaguje chociażby układ krążenia, a także oddechowy i nerwowy, oddziałując tym samym pośrednio m.in. na twoje trawienie. Dlatego właśnie, popularna ostatnio, surowa dieta, oparta na dużej ilości warzyw, choć dostarcza więcej enzymów niż gotowane produkty roślinne i pobudza, dając energię do działania, może też spowolnić procesy trawienne. Pamiętaj, że enzymy zawarte w pożywieniu, to nie jedyny element układanki w przewodzie pokarmowym. Równowaga w temperaturze spożywanego pokarmu, może znacząco wpłynąć na rozpad i wchłanianie substancji w nim zawartych. Choć ciepłe posiłki nie zmienią znaczącą temperatury w całym organizmie, mogą delikatnie rozgrzać okolice żołądka i usprawnić nieco jego pracę. Ponadto, wpadają do przewodu pokarmowego w innym stanie fizycznym niż żywność nie poddana obróbce termicznej. W przypadku ugotowanych pokarmów, proces trawienia zachodzi już w garnku, kiedy substancje, do tej pory niedostępne dla organizmu, zaczynają przekształcać się w osiągalny dla ciebie pokarm i zmieniają swoją siłę oddziaływania. Ziemniaki stają się strawne, marchewka zyskuje więcej przeciwutleniaczy, a pomidory stają się wówczas bogatym źródłem likopenu. Gorące pokarmy mogą pomóc ci, kiedy jesteś przeziębiona, bowiem wzmagają pocenie się, ułatwiając ci obniżenie gorączki. Do tego odtykają nos i usprawniają odkrztuszanie nagromadzonej wydzieliny w układzie oddechowym. Picie ciepłej wody, może przyspieszać jej wchłanianie, pomagając m.in. w zaburzeniach pracy jelit, a także oczyszcza błony śluzowe. Uważaj jednak na zbyt gorące potrawy, bowiem mogą działać drażniąco na śluzówkę całego przewodu pokarmowego, wpływając na jej uszkodzenia i podrażniać występujące w nim stany zapalne, np. gardła czy wrzody żołądka.

Na odchudzanie

Jak twierdzą naukowcy, ekspozycja na zimno może pomóc ci aktywować brązową tkankę tłuszczową, która wykorzystuje nadprogramową energię do rozgrzania cię, np. w chłodne dni. Choć to kusząca perspektywa, spożywanie wyłącznie zimnego jedzenia, może zaburzać trawienie, wpływać na działanie enzymów, które mają swój stały zakres temperatur, aby móc pracować najlepiej. Do tego obniżać wchłanianie substancji odżywczych i negatywnie oddziaływać na jelita. Ciepłe posiłki mogą pomóc ci, kiedy masz problemy z zaparciami i usprawnić oczyszczanie przewodu pokarmowego z nagromadzonych złogów. Ponadto, to świetny sposób, żeby zjeść mniej. Dowiedziono, że ciepłe pokarmy dużo szybciej dają przyjemne uczucie sytości, przez co łatwiej ci się kontrolować i znacząco ograniczyć wielkość spożywanych porcji. Jedząc wyłącznie zimne sałatki czy niepodgrzane zupy, możesz czuć lekki niedosyt w trakcie posiłku, a tym samym zjeść więcej, aby zaspokoić swoje pragnienia. Dodatkowo, pałaszowanie podgrzanych posiłków, szczególnie na śniadanie, ogranicza ochotę na słodkie przekąski w ciągu dnia.

Foto: istock Gorący posiłek w ciągu dnia

Idealna temperatura

Choć odczuwanie ciepła to rzecz indywidualna, temperatura pokarmów, które spożywasz, powinna zawierać się w pewnych przedziałach, abyś mogła wykorzystać swój posiłek jak najlepiej. Gotowanie wydobywa smak i aromat z przyrządzanego dania. Potrawy stają się bowiem bardziej zachęcające, gdy są gorące. Najlepiej na twoje podniebienie działają te w temperaturze pokojowej – są wówczas najsmaczniejsze. Twoje zęby będą ci wdzięczne za posiłki o temperaturze do 35-38°C. Na twój układ trawienny świetnie zadziałają te w przedziale 60-70°C, a uczucie przyjemnego wypełnienia żołądka, da ci danie podgrzane do około 73-75°C. Pamiętaj, żeby nie przekraczać temperatury około 78°C, bowiem oddalasz się wówczas znacząco od przyjemnego spożywania posiłku, twój język może zostać wówczas poparzony, a śluzówka przewodu pokarmowego mocno podrażniona.

Zjedz na ciepło

Jeśli czujesz w ciągu dnia, że twój organizm domaga się nieco ciepła w żołądku, sprawdź nasze kulinarne propozycje, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub spałaszować wieczorem, kiedy wrócisz do domu. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dzięki gorącej wodzie, zamieniają się w rozgrzewająco-sycące posiłki, które przydadzą ci się w chłodniejsze dni.

Kisiel

Wykorzystaj kleik ryżowy lub kaszkę kukurydzianą do zrobienia domowego i szybkiego w przygotowaniu gorącego kubka. Wystarczy przygotować suche składniki w domu i zabrać je w słoiku od pracy. Do bazy kleikowej możesz dorzucić ulubione płatki, owoce liofilizowane lub suszone, a także orzechy czy nasiona chia. Kiedy najdzie cię ochotą na „ciepłe co nieco”, wystarczy, ze zalejesz wszystko wrzącą wodą i odczekasz kilka minut, aby zjeść słodką, ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Foto: Materiały prasowe Kisiel

Owsianka

Jej bazą są płatki owsiane, ale możesz wykorzystać także inne, np. żytnie czy gryczane. Dorzucaj do niej suszone owoce lub sproszkowane, np. acai czy camu camu. Do tego pestki, orzechy i domowe dżemy słodzone sokiem owocowym. Wykorzystaj także liofilizowaną żurawinę, jagody goji czy truskawkę, a także rozgrzewające przyprawy, np. cynamon, kurkumę czy goździki.

Foto: istock Owsianka

Makaron instant

Na rynku znajdziesz makarony, które wystarczy zalać wrzącą wodą i odczekać kilka minut, aby twoje danie było gotowe. To dobry sposób na zrobienie zarówno spaghetti z sosem w wersji kubkowej czy ulubionej zupy pomidorowej. Wystarczy, że zmieszasz suchy makaron z ulubiony przyprawami, podkręcisz smak suszonymi pomidorami, oliwkami i oliwą, a w pracy zalejesz całość gorącą wodą. Po kilku minutach będziesz mogła zjeść ciepły posiłek, kiedy najbardziej tego potrzebujesz.

Foto: istock Makaron instant

Kuskus

To sycąca przekąska w ciągu dnia. Kuskus doskonale łączy się ze wszystkimi produktami. Jest dla nich bazą, dlatego dobrze sprawdzi się np. w połączeniu z warzywami, ostrymi przyprawami, ale także parmezanem czy suszonymi śliwkami. Możesz przygotowywać z niego zupy, dania z warzywami czy zrobić słodką przekąskę w wersji mini. Korzystaj z niego i przygotuj z niego ulubione suche mieszanki, gotowe do zalania wrzącą wodą, które możesz przechowywać w słoiku nawet kilka tygodni.

Foto: istock Kuskus

Kasze instant

Jeśli nie masz czasu, aby przygotować swój ciepły posiłek jeszcze w domu, może wykorzystać kasze instant, aby cieszyć się nim w pracy. Wystarczy wrząca woda, przyprawy i ulubione dodatki, aby zjeść przyjemnie sycącą potrawę w trakcie pracowitego dnia. Wykorzystać możesz zarówno kaszę gryczaną, jaglaną czy kukurydzianą. Dobrze połączą się suszonymi owocami, pomidorami czy zielonymi listkami, np. jarmużem, szpinakiem, a także rukolą, które wystarczy porwać na mniejsze kawałki i dorzucić tuż przed zalaniem wodą.

Foto: istock Kasze instant

Ryż instant

Doskonale nadaje się do zrobienia mini obiadu w pracy, ale także przekąski, kiedy dopadnie cię ochota na słodycze w ciągu dnia. Możesz łączyć go wówczas z gorącym mlekiem roślinnym, kakao, owocami i cynamonem, aby stworzyć ulubioną słodką mieszankę.

Foto: istock Ryż instant

Herbatki z wkładką

Dodatek jabłka czy suszonych śliwek, nie tylko wzbogaci smak herbaty, którą pijesz w pracy, ale może stanowić świetną przegryzkę, kiedy opadasz z sił. Taki napój może okazać się zbawienny, szczególnie, gdy masz ochotę na coś ciepłego, a nie masz czasu, żeby przygotować coś na szybko. Możesz zajadać się zarówno świeżymi owocami podgrzanymi w herbacie, ale dorzucać także te suszone lub liofilizowane.

Foto: istock Herbata z owocami

Gorąca czekolada

Choć nie powinna stanowić bazy twoich codziennych wyborów kulinarnych w pracy, może okazać się doskonałą ciepłą, okazjonalną przekąską. Dodatek chilli, kardamonu, goździków czy kawałków kawy, pomoże rozgrzać twój organizm i nasycić cię, kiedy potrzebujesz zjeść ciepłą przegryzkę. Ten gorący kubek możesz przygotować na bazie czekolady o wysokiej zawartości kakao lub z naturalnego kakaowego proszku, np. z dodatkiem spienionego mleka roślinnego.

Foto: istock Gorąca czekolada

Rozpal ogień

Zjedz przynajmniej jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Da ci przyjemne uczucie sytości i naładuje energią do działania. Pamiętaj tylko, żeby dobrze pogryźć ciepłe posiłki, w przeciwnym razie, zamiast ci pomóc, będą zalegać nieprzyjemnie w żołądku. Rozgrzewaj się zupami, zajadaj delikatnie gorącymi daniami, które przyjemnie parując, odetkają twoje zatoki i choć na chwilę otulą, gdy jesteś przeziębiona. Usprawnij trawienie, a przy okazji łatwiej będzie ci kontrolować zjadane porcje w ciągu dnia. Zdecydowanie rozpal ogień w swoim kubku i zamieniaj kostkę czekolady na gorące kakao, a zwykłe kanapki na rozgrzewające warzywne kremy. Racz się ciepłem pochodzącym z jedzenia, a poczujesz się lepiej w trakcie pracy i nie rzucisz się na lodówkę po powrocie do domu.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Ewa : Kiedyś też myślałam, że jak jem na co mam ochotę to dlatego, ze mój organizm się o to dopomina. Teraz w dobie polepszaczy, które oszukują nasz mózg to już się nie sprawdza i trzeba trochę wiedzieć zanim się zacznie zdrowo odżywiać Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..
5 mar 20:52 | ocena: 60%
Liczba głosów:5
40%
60%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~lila : Od września w tygodniu jem na obiad tylko zupy. Rano dwa banany. Popołudniu to na co mam ochotę. Odstawiłam pieczywo. Fitness 4 rzy w tygodniu. Poszło 10 kilo
5 mar 21:00 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
75%
25%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Sylwik : Świetne pomysły na przekąski na ciepło, choć owsianka lub ryż bardziej na śniadanko bym wciągnęła ;) ostatnio okazało się że mam anemię i muszę się trochę pod kątem tego co jem/piję podratować i zgłosiłam się do dietekspert.pl po zdrowy jadłospis w mojej przypadłości, żeby uzupełnić niedobory żelaza i kilku innych składników, jakich wcześniej w diecie prawie nie dostarczałam. Pani dietetyk Kuźbicka ułożyła dla mnie jadłospis pod kątem moich zdrowotnych wymagań, tego jak żyję, jaki mam tryb pracy. Wszystko mi się zgadza, nawet pod kątem moich zdolności kulinarnych, bo kucharka ze mnie słaba, a zaproponowane posiłki są mega proste, no i smaczne. Nie ma tam niczego, czego bym nie lubiła, wiec nie muszę się do takiej diety wcale zmuszać. Sporo też fajnych propozycji na rozgrzewające posiłki w ciągu dnia, tak jak tutaj :)))
10 mar 10:06
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~iza do ~lila: I tak to dziala : wiecej ruchu I mniejsze posilki . Brawo. Tylko ze to bardzo trudno zaczac I utrzymac taki tryb . Czlowiek z natury jest leniwy I glodny !
6 mar 02:52 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~najlpesza : Spersonalizowana dieta
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com
5 mar 22:10 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~12kg mniej : to prawda, gorące posiłki pomagają schudnąć (zwłaszcza w zimie jest to ważne w naszym klimacie) ale można schudnąć bez jojo i bez diet wystarczy wyregulować cały układ trawienny.
Ja dzieki DETOKS-SPALANIE-ODCHUDZANIE BEATWELL PL SCHUDŁAM PONAD 12 KG W 3 MIESIĄCE
5 mar 19:04 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email