Dietetyczne trendy 2017

Moda ogarnęła większość sfer życia. Makijaż, buty, torebki... zmieniają się w każdym sezonie. Tak samo jest z jedzeniem. Zawsze będą trendy. Zobacz, czym będzie się zachwycał dietetyczny świat w nowym roku.

Foto: istock

Menu portali społecznościowych

Co trzeci internauta szuka w sieci przepisów. Z roku na rok wzrasta liczba blogów kulinarnych i stanowią już najczęstszą kategorię wśród wszystkich „osobistych” stron. Jedzenie zdecydowanie zawładnęło internetem.

Najwięksi projektanci mody próbują tworzyć z wyprzedzeniem ścieżki, po których kroczymy w kolejnym sezonie. Tak samo jest z tym, co znajdzie się na naszym talerzu. Była już moda na dietę bezglutenową czy Dash. Mieliśmy erę burgerów i frytek. Miniony rok był pod znakiem tęczy - świat zachwyciła feeria kolorów. Zjadano różnobarwne bajgle, pączki, naleśniki, a nawet sushi i kawę z malowniczą pianką.

Portale społecznościowe pękają w szwach od warzyw gotowanych na parze, „odcukrzonych” ciast i zielonych koktajli. Okazuje się, że to właśnie „tam” tworzą się trendy żywieniowe. Każdy może zrobić zdjęcie zjadanego posiłku, wrzucić na „swoje konto” i zbierać komentarze. Moda na zdrowe pokarmy ogarnia coraz więcej osób. Zamiast fotografii z rodziną, pojawia się „śniadanie mocy”, szybki lunch w restauracji czy relaksująca lampka wina po pracy.

Nic dziwnego. Jedzenie to element, bez którego nie da się żyć. Zobacz, jakie pokarmy i zjawiska będą trendy w 2017 roku i co warto wykorzystać w swoim życiu.

Boom na…

Rok 2016 to powrót na talerze roślin strączkowych, rozkwit „mlecznych” produktów roślinnych i wszystkiego, co jest „super” - foods, grains i fruits. Rok 2017 będzie kontynuował część z tych kierunków, ale przyniesie też wiele dietetycznych tendencji, które powinny mieć swoje miejsce w zdrowym stylu życia.

Osobiste menu. Jedzenie staje się coraz bardziej spersonalizowane. To trend, który na dobre rozpoczął się u nas w zeszłym roku i trwa do dziś. To nie tylko indywidualne podejście do diety odchudzającej, ale tworzenie osobistych produktów żywieniowych, które są specyficzne dla każdego z nas. Już teraz firmy z branży spożywczej prześcigają się w tworzeniu nowych pokarmów, które będą odpowiadać na zapotrzebowanie każdego z osobna. Coraz częściej w ofertach gabinetów medycyny estetycznej, są także badania DNA, które mają pomóc w ustaleniu właściwej diety. Modna staje się analiza mikrobiomu jelit, który wpływa na cały organizm. W oparciu o „osobistą analizę” cateringi dietetyczne tworzą „unikalne” jadłospisy, które mają odpowiadać potrzebom danego organizmu. To holistyczne podejście do człowieka, z uwzględnieniem nie tylko jego wieku i płci, ale także metabolizmu składników i składu całego ciała, będzie rozwijać się dynamicznie w 2017 roku. To dobry sposób, aby bardziej świadomie dbać o swoje zdrowie. Zacznij przyglądać się swojemu ciału i traktować je wyjątkowo.

Foto: istock Spersonalizowane menu

Mniej znaczy więcej. Nastała era minimalizmu, także w spożywaniu pokarmów. To nie tylko przeciwstawianie się nadmiernej konsumpcji, ale dbałość o środowisko i racjonalny rozwój przemysłu. Ekologiczny trend zrewolucjonizuje niejedną rodzinę w 2017 roku, bowiem niesie ze sobą poza naturalnością, także uważność w jedzeniu i skupienie się na tym, co w naturze najlepsze. To wcale nie oznacza, że musisz przejść na wegetarianizm. Możesz cieszyć się zdrowiem i świetnym wyglądem, jedząc „zielone” mięso, które także może odżywić twoje ciało. Im mniej przetworzone i napakowane chemią, tym lepiej.

Okazuje się, że to moda, która może objąć także alkohol. To nowy styl, który ma pogłębić się w 2017 roku. Pozbycie się trunków, oprócz poprawy zdrowia, ma wnieść autentyczność i wyzwolić od ciągłego sztucznego pobudzania się. Działania mają stać się wówczas „prawdziwe” i nie opierać się na „płynnej odwadze”. Zwolennicy zachęcają do podjęcia wyzwania i ćwiczenia swojej silnej woli. Duża część barów czy restauracji już zaspokaja pragnienia swoich klientów, serwując im bezalkoholowe napoje, które świetnie wpisują się w nową modę i przy okazji - zaspokajają przyjemnie kubki smakowe.

W duchu minimalizmu i skupieniu na wewnętrznych potrzebach coraz bardziej popularne stają się również, choć głównie na Zachodzie, imprezy oparte na ćwiczeniu jogi czy tańcu – w ramach porannej gimnastyki, jeszcze przed pracą (np. Daybreaker). Wszystko bez kropli alkoholu czy nawet kawy. Mają ładować energetyczne akumulatory na cały dzień i dawać motywację do rozwoju.

Wydobądź smak. Rok 2017 przyniesie ze sobą pogłębienie smaku. Popularne staną się jeszcze bardziej naturalne, niepoddane obróbce termicznej produkty, które pachną i cieszą podniebienie swoją prawdziwością. Prym będą zatem wiodły surowe warzywa i owoce, nieco mniej przyprawione niż do tej pory oraz dania łatwe w wykonaniu. Dieta w nowym roku ma pomóc poczuć ci smak, zapach i teksturę. Ma odkryć to, co zostało zakamuflowane przez nadmiar soli, egzotycznych przypraw i dużą ilość składników w wymyślnych potrawach.

Jedz „brzydkie jedzenie”. To trend, który pojawił się jakiś czas temu i „urośnie w siłę” w 2017 roku. Ma na celu zmniejszyć marnowanie jedzenia oraz odpady produkcyjne. Kucharze, dietetycy, lekarze czy blogerzy na całym świecie zachęcają nie tylko do wykorzystywania resztek w lodówce, ale także jedzenia „poskręcanych” marchewek  czy „poobijanych” jabłek. Wszystko dlatego, że rocznie nawet 30-40% towarów jest wyrzucanych, aby zadowolić wymagający rynek. Konsumenci oczekują od producentów żywności idealnego produktu, bez skazy. Nie daj się „równym” ziemniakom i „przerośniętym” truskawkom. Już dziś podążaj za modą i zacznij wybierać „brzydkie jedzenie”, które jest nie tylko smaczne, ale bardzo często dużo mniej chemiczne niż jego „doskonałe” odpowiedniki.

Foto: istock Warzywa z uprawy organicznej

Dieta paleo. To nadal rozwijający się styl żywieniowy wśród gwiazd czy sportowców. W 2017 roku ma nastąpić jego ogromny boom. To nie tylko powrót do tego, co jedli nasi przodkowie, ale odpowiedź na coraz bardziej zmodyfikowaną żywność. To sposób życia, który ma dodać nam energii, pozwolić jeść instynktownie i zindywidualizować nasze posiłki. Jesteś tym, co jesz, ale jesz w zależności od swojego samopoczucia, tempa życia, pracy i potrzeb. I wcale nie chodzi o popadanie w skrajności, a jedynie o rozsądek, umiar i skupienie na sygnałach płynących z naszego ciała.

Grzyby. Na talerzu w 2017 roku będą królowały m.in. grzyby. Ich moc stosowana jest od wieków w medycynie chińskiej, japońskiej czy nawet rosyjskiej. Ekstrakty z różnych odmian zamykane są w kapsułki, ale sprzedawane także w postaci „gorącego kakao” w proszku, którym można się posilić w ciągu dnia czy jako odżywczy tonik lub grzybowe latte. Grzyby mają wiele korzyści zdrowotnych. Detoksykują organizm, chronią przed patogenami i pomagają zwalczać stres. Szukaj leczniczych odmian i włącz je do swojego menu w nowym roku.

Fermentowana żywność. To już kolejny rok, kiedy świat oszaleje na punkcie kiszonek. Do słoików wskoczy nie tylko kapusta, ale także rzodkiewki, kalafior czy nawet owoce. Nadal będziemy kochać japońskie miso czy koreańskie kimchi. To trend, który powinien zagościć w każdym domu na zawsze.

Foto: istock Kimchi - koreańska kapusta kiszona

Pestki. Po pestkach dyni i słonecznika przyszedł czas na nieco bardziej egzotyczne specjały. W 2017 roku będziemy jeść nie tylko sezam, len czy szałwię hiszpańską, ale rozpocznie się m.in. era na pestki arbuza, które mają wzmacniać odporność, dawać uczucie sytości i wzbogacać dietę w cenne aminokwasy. Dorzucaj wszystkie małe i większe „drobinki” do swoich potraw, a wzbogacą twój jadłospis w odżywcze składniki.

Moda na jakość

To nadal będzie roślinny rok. Warzywa i owoce będą królowały na wszystkich zdrowych talerzach. Wciąż popularne będą wegetariańskie chipsy, bananowe sushi, suszony melon i moda na zuping zamknięty w słoiczkach. Do tego naturalne i mało przetworzone produkty, które dają prawdziwą moc.

Coraz częściej zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość spożywanego jedzenia, dlatego w 2017 roku staraj się jeszcze bardziej dbać o środowisko i swoje rozsądne wybory kulinarne. Nie popadaj w paranoję i wybieraj z dietetycznych trendów te, które są dla ciebie najlepsze.

Żyj w zgodzie z naturą i innymi ludźmi. Bądź dobra dla siebie w nowym roku.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Onnna : Nie rozumiem tych wiecznie odchudzających się. A nie wystarczy po prostu nie żreć tyle? Wtedy nie będzie potrzeby odchudzania się Można jeść wszystko, tylko nie żreć tego tonami, ale małe ilości. To samo w ciąży się je, a nie żre, wtedy i dziecku jest pożytecznie i figurze i nie trzeba potem jęczeć po forach, jak to ja przytyłam po ciąży. Przytyłaś, bo żarłaś bez opamiętania zwalając na ciążę.
4 sty 22:04 | ocena: 78%
Liczba głosów:9
78%
22%
| odpowiedzi: 3
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~łasuch do ~Onnna: Pamiętaj, że większość jest gruba nie od żarcia a np. od hormonów;-) Nie znam nikogo z nadwagą , kto uczciwie by przyznał, że je za dużo. Zawsze mają jakieś inne wytłumaczenie.
5 sty 12:10 | ocena: 67%
Liczba głosów:6
67%
33%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~żeremwa : Nie podoba mi się, że trendy nawet w tym co i jak jem narzucają mi portale, przecież po drugiej stronie telefonu z kamerą siedzą i specjaliści dietetycy i jednocześnie sieroty nie mające o tym pojęcia. A później porblem wielki bo weź zamawiaj iqgreen, zeby schudnąć bo to co miało odchudzać jednak utuczyło. Straszne.
3 sty 14:32 | ocena: 100%
Liczba głosów:4
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
przepismamy.pl : Dietetyczne frytki
https://dobrakuchniamamy.blogspot.com
4 sty 20:50 | ocena: 80%
Liczba głosów:5
80%
20%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~bezkitu : Ludzie nie dajcie się zwariować. Jedzcie to co wam smakuje, tyle że z umi iarem.
5 sty 07:19 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~wrrrrrrr do ~Onnna: Bzdura jakich mało
5 sty 11:42 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~xyz do ~łasuch: Tak, nadwaga dereguluje hormony tak wiec najpiej trzebe niezle przytyc zeby potem byly problemy hormonalne.
5 sty 12:32 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Smacznego jedz to co Ci smakuje! do przepismamy.pl: No dietyczne frytki,majo i udzik do ręki...aaaaalb 15 klusek,rolada,modra kapucha z wspaniałym sosem...
4 sty 22:42
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
tss 2 : Racjonalne odżywianie – jako główny determinant zdrowia
i ochrona przed otyłością - http://www.stachurska.eu .
4 sty 21:51
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~q : Najlepsza dieta to BŻ!! Bez żarcia:)
4 sty 21:23 | ocena: 50%
Liczba głosów:2
50%
50%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email