Czy wiesz co jesz?

Wydaje ci się, że jesz zdrowo i niskokalorycznie, tymczasem nieświadomie pochłaniasz tłuszczową bombę na obiad? Śniadanie „na lekko” kończy się nieumyślnym spałaszowaniem tony cukru? Sprawdź, co ma więcej kalorii i zacznij wybierać to co jest dla ciebie najlepsze.

Jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce, powinnaś wybierać pełnowartościowe i najmniej przetworzone produkty, ale zwrócić także uwagę na ich energię. Musisz nie tylko odżywiać swój organizm, aby usprawnić metabolizm i podkręcić spalanie tłuszczu, ale nie przesadzać z ilością dostarczanych kalorii. One również mają wpływ na to, czy twój organizm zaczyna odkładać ich nadmiar w boczki czy zaczyna pobierać „siłę” z tłuszczu, którego chciałabyś się pozbyć.

Reklamy „krzyczą”, aby sięgać po pełnoziarniste pokarmy, zamieniać dotychczas stosowany tłuszcz na „zdrowszy”, jeść tonami owoce i raczyć się prawie wyłącznie sałatkami. Ale czy wiesz, ile kalorii mają najpopularniejsze składniki twojej odchudzającej diety? Czy wegetariański zawsze oznacza niskotłuszczowy? Sprawdź, co ma więcej kalorii i na co powinnaś zwrócić szczególną uwagę.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Nieprawidłowy email

Foto: istock

Białe pieczywo vs. ciemne

Choć wiadomo, że lepiej, aby twoje produkty zbożowe zawierały nieco błonnika, witamin i minerałów, nie powinnaś demonizować pieczywa z „białej” mąki. Jedzone na zmianę z razową wersją i zdrowymi dodatkami, może okazać się niekiedy lepszym wyborem. Choć pozbawione większości błonnika, zawiera mniej kwasu fitynowego, który ogranicza wchłanianie. np. magnezu z produktów z pełnego przemiału. To ważne, szczególnie, gdy jesteś narażona na jego niedobory - a o to nietrudno, gdy jesteś zestresowana, przemęczona czy mocno zapracowana.

Pamiętaj, jeśli liczysz kalorie i chciałabyś je nieco ograniczyć, zwróć uwagę na to, co zawiera twoje pełnoziarniste pieczywo. To razowe i dodatkowo z porcją ziaren będzie miało w jednej kromce średnio 20-50 kalorii więcej niż „zwykły jasny” chleb. Duża grahamka dostarczy ci średnio 40-60 kalorii dodatkowo niż taka sama porcja kajzerki. Trzymaj się zatem zasady – co za dużo to niezdrowo.

Czy wiesz co jesz? (slajd 1 z 11)

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego