Bulwy i korzenie na zimę

Są sycące i pełne składników odżywczych, których potrzebujesz tej zimy. Mogą zastąpić ci tradycyjne ziemniaki do obiadu, a także stanowić składnik zimowej herbatki czy odżywki do włosów. Przy okazji wniosą odrobinę egzotyki do twojej kuchni i rozgrzeją twój jadłospis.

Od tysięcy lat

Bulwy i korzenie to skarby, które znane są w wielu kuchniach świata od tysięcy lat. Fryderyk Wielki, Kartoflany Król, wydał nawet 15 dekretów o ziemniakach. Uważał, że „rolnictwo to najważniejsza ze sztuk, bez niego nie byłoby kupców, poetów ni filozofów, prawdziwym bogactwem jest tylko to, co wydaje ziemia”. Dlatego najbardziej znane bulwy na polskim obiadowym talerzu, uznał za niezwykle obiecujące. Powracający ostatnio do łask topinambur był nie tylko przysmakiem Indian, ale w XVII wieku został uznany za roślinę ratującą od chorób i głodu. Stosowany powszechnie w medycynie chińskiej imbir, także w Polsce zyskał sobie rzeszę sympatyków i na dobre się u nas zadomowił.

Bulwy i korzenie są częściami roślin, które oprócz wody, pochłaniają mnóstwo składników odżywczych, z których możesz skorzystać, przyrządzając je w swojej kuchni. Oprócz marchewki, selera, pietruszki czy ziemniaków w sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz nieco bardziej egzotyczne okazy. Jedne są słodkie jak bataty, inne nieco bardziej ziemiste jak pietruszka czy seler. Niektóre znajdziesz na półkach w całości, inne w postaci wyciągów, herbatek czy olejów. Wszystkie są bogate w składzie i nadadzą się do przyrządzania wielu potraw.

Dzień bulwy

Mamy już Dzień Marchewki, Buraka czy Selera. W różnych zakątkach Polski odbywają się coroczne, hucznie obchodzone wykopki, nie tylko popularnego kartofla, ale także np. topinamburu.

„Na straganie w dzień targowy” coraz częściej pojawiają się nieco bardziej egzotyczne okazy, które uprawiać można nawet w naszym klimacie. Racz się ich smakiem na różne sposoby i łącz z rodzimymi składnikami, tworząc niepowtarzalne aromaty. Część z bulw i korzeni sprawdzi się ponadto świetnie jako składnik domowych, naturalnych kosmetyków oraz uzupełni np. twoją kurację przeciw wypadaniu włosów.

Nie daj się dłużej namawiać. Skuś się oraz rozsmakuj w zimowych bulwach i korzeniach.

Zobacz w galerii bulwy i korzenie na zimę.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~Asia : Wolę marchewke, dynie i ziemniaki, takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..
23 sty 09:11 | ocena: 67%
Liczba głosów:3
67%
33%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Magda : Ja głownie pijam przepyszne ekologiczne herbatki i napary z angielskiej firmy Clipper. Dodatkowo są w niewybielanych saszetkach więc bez chemii. Tu macie fajny artykuł
23 sty 10:48 | ocena: 67%
Liczba głosów:3
67%
33%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Kartofel : Ziemniaczane kompendium wiedzy http://poradnikkulinarny.blogspot.com
23 sty 09:19
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ppp : Zapomnieli o frytkach, ja np. w zimie czesto zamiast ziemniakow jem frytki. Pyszne gorace z keczupem albo majonezem, albo (jak jestem na diecie) tylko z sola.
17 sty 11:16
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~xxx : Topinambur jest rośliną wysoceinwazyjną. Jego uprawa kończy się tak jak próba uprawy perzu. Warto by autorzy artykułu przeczytali coś więcej a nie tylko artykuł matkę.
16 sty 20:55 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ZAKRĘCONY ROLNIK : Sporo tych warzyw uprawiamy w naszym gospodarstwie. Oprócz kolorowych ziemniaków polecam yacona http://nieznanewarzywa.blogspot.com
16 sty 17:58
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email

Foto: istock

Łopian

To warzywo korzeniowe popularne np. w Japonii. Rośnie też dziko w Ameryce Północnej. W korzeniu znajdziesz niezwykle cenny olej, który zawiera spore ilości tanin wykazujących działanie antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne. Jest częstym składnikiem płukanek przeciw wypadaniu włosów, ale stosowany jest również do produkcji napojów gazowanych. Choć zapach podczas gotowania tej rośliny może być nieco nieprzyjemny, sam korzeń może mieć nawet lekko słodki smak. W sklepach znajdziesz go np. w postaci suszonej i taka forma może posłużyć ci do przyrządzenia herbatki poprawiającej trawienie. Dostępne są również oleje z łopianu, zalecane na problemy skóry głowy czy trądzik, soki wyciśnięte ze świeżych korzeni lub świeża roślina, która może urozmaicić nieco twój zimowy jadłospis. Można go smażyć, dusić, a nawet marynować i dodawać później do sałatek. Wzbogaci twoją dietę w magnez, potas i kwas foliowy, a do tego dawkę inuliny, która odżywiając bakterie jelitowe, może pomóc wzmocnić twoją odporność tej zimy.

Bulwy i korzenie na zimę (slajd 1 z 8)

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego