7 sekretów zawodu baristy

Barista, który kocha kawę tak jak sommelier wino, o espresso, cappuccino i macchiato wie wszystko. A co ty wiesz o jego pracy?

Foto: istock

Ósma rano. Już jesteś spóźniona do pracy, telefon nie przestaje dzwonić, a za oknem leje. Zaspana otwierasz dni ukochanej kawiarni. Wita cię zapach świeżo palonych ziaren. Twoją ulubioną średnią cafe latte na podwójnym espresso z sojowym mlekiem podaje barista, który o Arabice i Robuście wie wszystko. To dzięki niemu twój dzień nabiera barw. Zastanawiałaś się kiedyś na czym polega jego praca? Bo podawanie ci twojego ukochanego napoju to ostatni etap skomplikowanej procedury. Barista jest degustatorem dripa, ekspertem od espresso i mistrzem macchiato. Czego jeszcze nie wiesz o tym zawodzie?

1. We Włoszech „baristą” nazywa się barmana, który serwuje zarówno kawę, jak i koktajle. W nowoczesnych kawiarniach określa się tym mianem specjalistę od napojów na bazie espresso – od mało skomplikowanego americano po piernikowe frappuccino.

Foto: istock Sekrety zawodu baristy

2. 30 lat temu zawód baristy, rozumianego jako specjalista od kawy, właściwie nie istniał. Dzisiaj nie wystarczy złożyć w kawiarni CV, żeby zacząć parzyć kawę. Od kiedy zamawianie kawy na wynos zrobiło się popularne w Stanach w latach 80., a w Polsce wraz z ekspansją sieciowych kawiarni, bycie baristą urosło do rangi sztuki. Chociaż można zostać baristą, dorabiając w kawiarni, większość baristów przechodzi kursy, szkolenia i warsztaty.  Standardowy kurs dobierania odpowiednich ziaren, warsztaty w palarni kawy i zajęcia z degustacja kawy trwają pół roku. Warto więc porzucić stereotyp baristy – hipstera z brodą, rogowymi okularami i czapeczką, który pracuje w kawiarni tylko dlatego, że jeszcze nie znalazł wydawcy swojej debiutanckiej powieści. Nie każdy barista robi espresso, żeby dorobić do stypendium studenckiego. Dla wielu z nich to pasja, bo kochają kawę, a ich celem w życiu jest zwycięstwo w Mistrzostwach Świata Baristów (ostatnio odbywały się w Dublinie). Chcesz się dowiedzieć więcej o współzawodnictwie w robieniu kawy? Zobacz film dokumentalny „Barista” z ubiegłego roku, którego bohaterowie traktując swój zawód jak prawdziwe powołanie, potrafią przygotować 12 espresso w ciągu 15 minut. Na bazie espresso przygotowują także cappuccino i autorski napój.

Foto: istock Sekrety zawodu baristy

3. Co należy do zakresu obowiązków baristy? Najpierw profesjonalny ekspert musi idealnie odmierzyć ilość ziaren potrzebnych do przygotowania jednego espresso. Potem kawę wsypuje się do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniata. Sitko umieszcza się w specjalnej kolbie, a kolbę w tzw. grupie. Kiedy woda osiągnie temperaturę 88-92 stopni Celsjusza, zaczyna się proces ekstrakcji kawy. Kawa stawia przechodzącej przez nią wodzie opór, bo wytwarza się ciśnienie. Dobry barista wie, jak szybko gorąca wody powinno przejść przez ziarna kawy. Najlepsza kawa powstaje po 18-22 sekundach. Jeśli proces trwa za długo, kawa jest wodnista i słaba, jeśli za krótko, mocna jak szatan.

4. Każdy barista ma inną technikę ubijania kawy tamperem. Kawa jest najlepsza, jeśli jest w tamperze ubijana pod presją 13 kilogramów. Obserwując ulubionego baristę, sprawdź, jak on to robi – łyżką, palcami, czy pięścią.

Foto: istock Sekrety zawodu baristy

5. Kto nie czuje się gotowy na szota espresso, zamawia cappuccino (we Włoszech tylko do 12 w południe!), espresso macchiato albo cafe latte. Spienione mleko to podstawa cappuccino, ale uzyskanie idealnej piany to wyższa szkoła jazdy. Dlaczego bariści zamiast podgrzać mleko na kuchence albo w mikrofalówce, hałasują na całą kawiarnię, spieniając mleko pod ciśnieniem? Tak przygotowane mleko jest lżejsze, słodsze i delikatniejsze. Umożliwia też tworzenie rysunków, które potem zdobywają lajki na twoim instagramie. To, czy rysunki się udają, świadczy o tym, czy piana trzyma się mocno, a więc czy kawa jest dobrej jakości. Nauka rysowania serduszek, koniczynek czy listków na kawie zajmuje baristom cztery miesiące.

6. Co najbardziej wkurza baristów? Przyzwyczajenia, które wynosisz z sieciowych kawiarni. Prawdziwe macchiato podaje się bez cukru i z odrobiną mleka, bo „macchiato” oznacza po włosku „kropelkę”. W języku sieciówek „macchiato” to słodki napój mleczny z odrobiną kawy. Baristów doprowadzają więc do szału prośby o syrop karmelowy, dodatkową bitą śmietanę, czy piernikowe płatki. Czego nie wolno zrobić ulubionemu bariście? Zamawiając kawę bezkofeinową, złamiesz mu serce.

7. Jakich zasad przestrzegać w ulubionej kawiarni? Bariści, którzy podchodzą do swojej pracy równie poważnie jak ty do swojej, narzekają, że klienci traktują ich jak automaty do kawy. Wystarczy, że na czas zamawiania odłożysz telefon, zdecydujesz się zawczasu na napój, a potem za niego podziękujesz. Jeśli nie spełni twoich oczekiwań, barista chętnie zrobi go raz jeszcze, bo dążenie do perfekcji to niemal skaza zawodowa pasjonatów kawy. A jeśli zachowasz się nieuprzejmie, musisz liczyć się z najgorszym – dostaniesz neskę, gdy najbardziej potrzebujesz zastrzyku kofeiny.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~natalia do ~Tala: Był czas, że piłam bardzo dużo kawy. Dość nerwowy czas na uczelni, do tego zawsze starałam się to pogodzić z pracą, no i nie obyło się bez hektolitrów kawy. Ostatnio trochę ograniczyłam, ale nadal uwielbiam napić się dobrego late
15 gru 16 13:36 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tala : Ja uwielbiam dobrą kawę i chyba nie mogłabym być baristą, bo piłabym ją ciągle! A kupiłam sobie niedawno nowy ekspres do kawy, kawę kupuję regularnie w http://www.trafika.pl zawsze jest świeża i smaczna :)
6 gru 16 20:33 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
| odpowiedzi: 8
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~aka do ~Tala: Wiesz co, ja też piję bardzo dużo kawy, ale jakoś nie wpadłabym na to, żeby kupić ją w sklepie typowo papierosowym, bo właśnie tak kojarzy mi się ten sklep, o którym piszesz.
15 gru 16 12:42 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tala do ~joanna: Nie kupuję przez internet. Kupuję w stacjonarnej Trafice (w mojej miejscowości jest, mieszkam w Barcinie). U nich kupuję kawę od jakiegoś czasu, bo naprawdę mają jedną z lepszych. Zawsze świeża, mocno aromatyczna.
15 gru 16 19:15
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tala do ~ja: No jest to możliwe, ale mówiąc, jakoś w tym momencie sobie tego nie wyobrażam. Za bardzo lubię kawę. I swoja drogą taka praca, to chyba moje eldorado :))
15 gru 16 18:58
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tala do ~natalia: No właśnie, bo najważniejsze jest to, żeby znaleźć umiar. Wiadomo, że kawa w porównaniu np. z papierosami nie jest najgorszym nałogiem, ale mimo wszystko, nie powinno się przeginać :)
15 gru 16 18:34
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Tala do ~aka: No tak, mają tam przede wszystkim takie rzeczy jak tytonie, cygara, papierosy, ale mają też dobrą kawę, świetną herbatę. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, a warto tam zajrzeć :)
15 gru 16 18:04
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~joanna do ~Tala: A powiedz mi, jaki jest sens kupowania kawy przez internet? przecież w dzisiejszych czasach tyle jest palarni kawy, miejsc, w których można dostać kawę, dobrą kawę stacjonarnie, że nie wiem, czy opłaca się przez neta.
15 gru 16 18:02
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ja do ~Tala: Wiesz co, może być tak, że jakbyś przebywała z tą kawą aż tyle godzin każdego dnia, to nie miałabyś ochoty ciągle jej pić. Możliwe, że miałabyś po prostu przesyt :)
15 gru 16 17:03
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email