Sposoby parzenia kawy

Jaką kawę wybrać? Takie pytanie zadajemy sobie codziennie. Technik parzenia tego magicznego napoju jest bardzo wiele. Wybraliśmy pięć podstawowych sposobów, które pozwalają wydobyć z kawy jej wyjątkowy smak i aromat, w zależności od naszych upodobań.

Foto: istock

Kawa jest częścią naszej codziennej rutyny. Budzimy się rano i już na samym początku dnia potrafimy wypić filiżankę tego magicznego napoju (a niektórzy jeszcze więcej). Oprócz tych popularnych, jak cappuccino, espresso, czy latte, pojawiają się inne, mniej znane: dripper, czy french press. Każda różni się metodą parzenia, a przez to też smakiem i mocą. Przygotowywanie „małej czarnej“ tak, aby smakowała doskonale, bywa pracochłonne i wymaga dokładności. Istnieje kilka technik parzenia kawy, a sposób, który wybierzemy, w dużej mierze zadecyduje o jej smaku.

Kawa z ekspresu

Najprostszym sposobem parzenia kawy jest oczywiście skorzystanie ze specjalnej maszyny, która zrobi napój za nas. Istnieje kilka rodzajów ekspresów. Najbardziej podstawowym jest ekspres przelewowy, we Włoszech najczęściej pod postacią moki. To prawdziwa klasyka. Krążą legendy o tym, że prawdziwy Włoch zawsze pamięta, żeby zabrać ze sobą w podróż malutką mokę. Jej wymiary decydują o ilości filiżanek i mocy kawy. Napój uzyskujemy w wyniku przelewania gorącej wody przez filtr wypełniony zmieloną kawą. Ta metoda wymaga cierpliwości i skupienia. Za długie podgrzewanie kawy może bowiem powodować utratę jej cennych właściwości. Drugim rodzajem maszyny jest ekspres ciśnieniowy, który służy do przygotowywania klasycznego espresso. To na bazie tej kawy możemy później przygotowywać nasze ulubione wersje: z mlekiem albo bez. Kolejna wersja to dostępne od kilku lat ekspresy kapsułkowe. Cechuje je nowoczesny design i niewielki rozmiar. Ekspresy kapsułkowe są proste w obsłudze, można w nich szybko przygotować espresso, które swoją jakością w niczym nie odbiera od tego, z kawiarni. Niektórzy producenci w swojej ofercie mają także kapsułki z kawą o posmaku czekoladowym, czy orzechowym. Takie aromaty doskonale sprawdzają się w okresie świątecznym.

Foto: istock Kawa

Kawa po turecku

Ten sposób parzenia kawy ma w sobie szczyptę egzotyki i przywodzi na myśl wspomnienia o wakacyjnych podróżach. Mowa o bardzo aromatycznej i mocnej kawie po turecku. Wbrew opiniom nie wystarczy zalać łyżeczki zmielonych ziaren wrzącą wodą. By móc cieszyć się napojem w bliskowschodnim stylu, należy użyć specjalnego tygielka, nasypać do niego kawę i cukier w proporcji jeden do jednego i zalać wodą. Dla wzbogacenia smaku można również dodać przyprawy takie, jak kardamon albo laskę wanilii. Następnie należy cała mieszankę podgrzać, a na koniec dodać zimnej wody, tak aby fusy opadły na dno. Kawa po turecku najlepiej smakuje podana w niewielkich filiżankach, zupełnie jak na Bliskim Wschodzie.

Foto: istock Kawa po turecku

French press

Jeżeli lubisz mocną, aromatyczną kawę, to ten sposób parzenia będzie dla ciebie odpowiedni. Kolejnym plusem jest tu czas przygotowywania. French press to prosta metoda parzenia, która wymaga jedynie posiadania odpowiedniego rodzaju sprzętu. Świeżo zmielone ziarna kawy wsypuje się do szklanego dzbanka, zalewa gorącą wodą i ręcznie dociska, tak, aby fusy oddzieliły się od napoju. French press można zaparzyć dla dużej grupy znajomych, a nawet na łonie natury, dlatego ta metoda staje się coraz popularniejsza. Dostarcza też ciekawych walorów smakowych. Kawa z french pressa jest bardzo aromatyczna.

Foto: istock French press

Dripper

To tzw. filtr ceramiczny, który pozwala uzyskać pełną aromatu kawę, a przy tym zachować jej wszystkie właściwości. Dripper różni się od ekspresu przelewowego tym, że daje nam większą kontrolę nad procesem ekstrakcji. Woda przelewa się przez kawę dopiero, gdy postawimy go na kubku. W tej metodzie bardzo ważne jest mielenie kawy na piasek i proporcja wody do kawy. Sposób przygotowania wygląda następująco. Stawiamy dripper na stole, wkładamy do naczynia papierowy filtr, na niego sypiemy kawę, gotujemy wodę i wyparzamy filtr, zalewając do pełna (w krótkich odstępach czasu). Następnie zakrywamy dripper przykrywką i zostawiamy na kilka minut. Tak przygotowaną kawę podajemy w wysokich szklankach.

Foto: istock Dripper

Cold brew

To zupełnie inna metoda parzenia kawy, w której nie używa się gorącej wody. I nie jest to popularna, mrożona frappe, tylko znacznie pełniejsza w smaku metoda. Cała magia przygotowywania cold brew leży w czasie i wodzie o temperaturze pokojowej. Potrzeba więc do niej cierpliwości. Powstaje w taki sposób, że kawę zmieloną na grubszy piasek zalewa się filtrem lodowatej wody w dużym słoju. I właściwie tyle wystarczy. Słoik należy przykryć następnie folią aluminiową i poczekać 12 godzin. Najlepiej cold brew przygotować na noc. Rano taką mieszankę możemy przelać przez dripper  i gotowe! Właśnie przygotowaliśmy delikatniejszą w smaku, mniej tłustą kawę, którą można przechowywać nawet kilka dni.

Foto: istock Cod brew

Metod parzenia kawy jest bardzo wiele. Najlepszym sposobem, żeby przekonać się, która najbardziej nam odpowiada, jest wybór kilku z nich i przeprowadzenie testu smaku. Nie można przy tym zapominać o dobrej jakości kawie i cierpliwości. Przygotowywanie tego magicznego napoju wymaga czasem dużo pracy.

Tematy:

Nieprawidłowy email