Japonki nie tyją i się nie starzeją. Poznaj ich sekret!

W tym kraju kobiety żyją najdłużej na świecie, a w wieku czterdziestu lat wyglądają na dwadzieścia. Są nie tylko seksowne, ale też zdrowe. Jak one to robią? Tajemnice urody Japonek zdradza Naomi Moriyama w bestsellerowej książce „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, która właśnie ukazała się w Polsce.

Foto: East News

Przede wszystkim świeżość

Japonki unikają produktów przetworzonych, z długim terminem przydatności, i śmieciowego jedzenia. W ich diecie dominują warzywa, owoce, ryby oraz ryż. – Słowo „świeżość” jest mantrą powtarzaną w kuchni tokijskiej. Niezależnie, czy chodzi o rybę, owoce, warzywa, czy zioła, jeżeli są sezonowe i świeże, zawsze je kupujemy. W przeciwnym wypadku – eliminujemy ze swojego jadłospisu – mówi Moriyama.

Foto: Materiały prasowe Japonki_zdjecie_ksiazki (2)

Nie tylko smak, ale też oprawa

Japonki pamiętają, że w jedzeniu równie ważny co smak, jest też sposób podawania posiłków. Serwują je zazwyczaj w małych, ręcznie zdobionych miseczkach. – Dzięki temu jedzą mniej, bo apetyt zostaje zaspokojony przez zmysł wzroku. Od wieków korzystają z kilku podstawowych zasad: nie podają dużych porcji, każdy składnik znajduje się w osobnym naczyniu i układany tak, by podkreślić jego naturalne piękno. Kuchnią japońską rządzi filozofia – „mniej znaczy więcej” – dodaje Moriyama.

Foto: istock Japonki nie tyją i nie starzeją się

Ryż do wszystkiego

– Ryż zamiast croissanta na śniadanie? Paryżanki z pewnością złapałyby się za głowę, a my to uwielbiamy! – żartuje autorka. Rzeczywiście, Japonki do każdego posiłku przygotowywanego w domu dodają średniej wielkości porcję ryżu. – Kiedy jesteśmy najedzone, łatwiej odmówić nam muffinka czy brioszek. To naprawdę działa! – dodaje.

Foto: istock Japonki nie tyją i się nie starzeją

Zdrowe słodycze

– Nie wyobrażamy sobie życia bez czekolady! Wyrzeczenie się słodkości byłoby przecież prawdziwą katorgą! – śmieje się Moryiama. Japonki rzeczywiście nie odmawiają sobie ciast, ciasteczek, lodów. Dlaczego więc nie tyją? Desery jedzą w niewielkich porcjach, rzadko i rozważnie. Często sięgają również po zdrowsze odpowiedniki – ryżowe krakersy czy ciasteczka z czerwonej fasoli.

Foto: istock Japonki nie tyją i nie starzeją się

Ruch to podstawa

Japonki zapewniają sobie szczupłą sylwetkę i długie życie nie tylko dzięki odpowiedniej diecie, ale też aktywności fizycznej. Nie katują się na siłowni, po prostu dużo chodzą.  – Jeśli tylko możemy, zamiast autobusu wybieramy rower czy szybki marsz. Wszędzie na wąskich ulicach i chodnikach Tokio widać biznesmenów czy gosposie z zakupami poruszających się po mieście na rowerze – dodaje Moriyama. Nic dziwnego, że 50-letnie Japonki według badań mają o wiele więcej energii niż ich równolatki z Europy czy USA. Nie mówiąc o zgrabnej talii.

Foto: istock Ruch to podstawa

Tematy:

Nieprawidłowy email