Amaro: Szaleliśmy ze szczęścia!

Atelier Amaro otrzymało gwiazdkę Michelina! - ta radosna wiadomość dotarła do Polski 14 marca 2013 roku przed południem. Wojciech Modest Amaro - założyciel restauracji, nie krył radości i wzruszenia. Rozdzwoniły się telefony, zablokowała się skrzynka pocztowa, a w Atelier Amaro zrobiło się bardzo tłocznie i... gorąco! Redakcji VU MAG udało się porozmawiać z bohaterem całego wydarzenia - Wojciechem Modestem Amaro - kucharzem, który wierzy w polską kuchnię!

archiwum prywatne

VU MAG: Co Pan poczuł, gdy dowiedział się pan o "gwiazdce" dla Atelier Amaro?

Wojciech Modest Amaro: To było niezwykłe, zwłaszcza że o gwiazdce dowiedziałem się w najbardziej niespodziewany sposób. Od rana z całym zespołem śledziliśmy internet w oczekiwaniu na press realese Michelina, dokładnie o 10.06 zadzwonił na moją komórkę Rene Redzepi (szef Noma - jednej z najlepszych restauracji świata) z pytaniem:

"Jak się czujesz?" Odpowiedziałem, że jestem zdenerwowany, na to on:

"Jak to? Ja się pytam jak się czujesz z gwiazdką..?"

W tym momencie cały nasz zespół oszalał ze szczęścia, a po drugiej stronie słuchawki słyszeliśmy okrzyki zespołu z Nomy, który razem z nami przeżywał ten moment.

VU MAG: Jak Pan myśli, co sprawiło, że to właśnie Pana miejsce zostało docenione?

WMA: Trudno z absolutną pewnością powiedzieć, co o tym zdecydowało, zwłaszcza że inspektorzy są anonimowi i nie można ich o to zapytać, ale według informacji prasowej Michelina inspektorzy byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków.

VU MAG: Czym jest gwiazda Michelin dla restauratora? To rodzaj kulinarnego Oscara?

WMA: W tym przypadku nie jestem oryginalny - to marzenie każdego ambitnego szefa kuchni na świecie:-) Wielu światowej sławy szefów, którzy mają 3 gwiazdki, z którymi miałem przyjemność rozmawiać, twierdzą jednogłośnie, ze pierwsza gwiazdka jest najważniejsza i przeżywa się ją najmocniej.

VU MAG: Co trzeba zrobić, by dostać taką gwiazdkę? Czy jest na to prosty sposób?

WMA: Recepta jest prosta według mnie: trzeba być ciągle w kuchni, mieć pasję i wyznaczyć sobie cel.

VU MAG: Kucharze dzwonią z gratulacjami czy raczej w telefonie cisza zazdrości..?

WMA: Z miliona osób dzwoniących z gratulacjami (dla przykładu podam , ze wczoraj na naszą stronę weszło 27 tyś. osób!) było kilka gratulacji od kucharzy... Myślę, że otrzymanie gwiazdki w Polsce to również szansa dla wszystkich innych młodych ludzi z pasją. Przetarłem ścieżkę, którą mogą podążać bez obawy, że świat o nich nigdy nie usłyszy.

EAST NEWS

VU MAG: Często mówi Pan, że jest Pan od tego, by rozpowszechniać kuchnię polską XXI wieku. Co to tak naprawdę znaczy?

WMA: Tak, otwierając Atelier założyłem, że ma to być miejsce - wizytówka Polski na świecie. W atelier całe menu oparte jest w 90% na wyłącznie polskich produktach, czasem już zapomnianych. Od wielu lat próbuję promować kuchnię polską na świecie. Moja książka Natura kuchni polskiej zajęła 4 miejsce na świecie podczas Cook Book Award w Paryżu. W sierpniu zainicjowałem Cook it Raw w Polsce, na które przyjechało do Polski 12 najważniejszych szefów świata. W tym roku wystąpiłem na najważniejszej scenie gastronomicznej świata Madrid Fusion w Madrycie, prezentując Polskę, jej naturalne produkty i moją filozofię gotowania. Przez media międzynarodowe moje wystąpienie zostało uznane za jedno z najbardziej innowacyjnych. Zależy mi na tym, aby pokazać, że nie mamy się czego wstydzić.

VU MAG: To Pana cel dzisiaj, ale kiedy tak naprawdę pomyślał Pan po raz pierwszy: założę własną restaurację!?

WMA: Każdy młody kucharz, chcący się rozwijać marzy o własnej restauracji, ja również myślałem o tym odkąd pamiętam. Otwarcie własnej restauracji pozwoliło mi na wolność w myśleniu i kreowaniu, być może dzięki temu udało mi się dojść do dzisiejszego sukcesu.

VU MAG: Aktorzy tuż po odebraniu Oscara zwykle mają moment "zawieszenia". W końcu osiągnęli szczyt. Ma Pan jeszcze jakieś "kulinarne marzenia"?

WMA: Tak i nie są to jak większość osób przypuszcza 2, 3 gwiazdki Michelin. Chciałbym najbliższe lata poświęcić na wprowadzenie Atelier Amaro na listę St. Pellegrino 50 Best Restaurant.

AKPA

VU MAG: Jak świętował Pan otrzymanie gwiazdki? Drogi szampan, truskawki, a może jakieś cudowne danie przygotowane właśnie na tę okazję?

WMA: Wczoraj świętowaliśmy z całym zespołem, naszymi przyjaciółmi, klientami. Wiele osób przysyłało życzenia, prezenty. Wydrukowaliśmy koszulki z naszym logo i wynajęliśmy angielski autobus, którym jeździliśmy po Warszawie i cieszyliśmy się naszą chwilą. Lunch przygotował na tę okazję, jeden z naszych kucharzy, Filipińczyk, dlatego nietypowo jedzenie było azjatyckie:-) Wieczór spędziliśmy na kolacji w Starym Domu w Warszawie. Niezapomniane przeżycie...

VU MAG: Czy Atelier Amaro zmieni się teraz? Czy pozostanie takie, jak dotychczas?

WMA: Jeśli się zmieni to tylko w górę, nie możemy osiąść na tzw. laurach. Zależy nam, żeby nasi klienci mieli pewność, że są w michelinowskiej restauracji, standard musi być zachowany.

Zobaczcie też: ATELIER AMARO Z GWIAZDKĄ MICHELIN

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.
Napisz komentarz...

 
No photo












Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

No photo
No photo ~jpet Użytkownik anonimowy
~jpet :
No photo ~jpet Użytkownik anonimowy
No cóż, być może tego żąda dla bożka oglądalności i formuła programu Chef Master (!?)
Dla mnie program odrażający z uwagi na sposób traktowania uczestników.
Pan zaś Panie Amaro osiągnął w tej dyscyplinie szczyt (oczekiwanej?) doskonałości.
Z tego właśnie powodu w Pańskiej knajpie po raz wtóry nie zawitam. Choć jedzenie ciekawe słoność ceny nieznośna na myśl o tym, jak traktuje(!?) Pan swój personel ergo nie dziwił bym się, gdyby przed podaniem coś z poza receptury znalazło się w serwowanej mi potrawie.
Jeśli zaś nie mam racji i jest Pan uosobieniem szefa -anioła - to po co Pan w tym obscenicznym programie występuje?

10 mar 14 07:30
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~azerty Użytkownik anonimowy
~azerty :
No photo ~azerty Użytkownik anonimowy
BRAWO! Ciesze sie ,ze doceniono polska restauracje! Calej ekipie zycze wytrwalosci i dalszych sukcesow8
17 mar 13 13:44
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~Marcin Mazur Użytkownik anonimowy
~Marcin Mazur :
No photo ~Marcin Mazur Użytkownik anonimowy
Jestem kucharzem od 25 lat od 10 gotuje w UK. Jestem dumny z Pana jako Polak, kucharz i Restaurator
17 mar 13 10:14 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~Sławek Użytkownik anonimowy
~Sławek :
No photo ~Sławek Użytkownik anonimowy
Brawo. Gratuluję. Jestem dumny że polska restauracja się tam znalazła.
17 mar 13 13:45
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~hunk Użytkownik anonimowy
~hunk :
No photo ~hunk Użytkownik anonimowy
Nie jem w restauracjach. Proste dania są najlepsze.
17 mar 13 13:48 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~marico Użytkownik anonimowy
~marico :
No photo ~marico Użytkownik anonimowy
WOJCIECHU HUUURRRAA!
17 mar 13 13:49
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~BRITCOM5 Użytkownik anonimowy
~BRITCOM5 :
No photo ~BRITCOM5 Użytkownik anonimowy
U NASZEGO ZACHODNIEGO SĄSIADA JEST 249 LOKALI Z TAKIMI GWIAZDKAMI, NIE MA SENSU KOMENTOWAĆ JAKĄ JESTEŚMY PROWINCJĄ EUROPY.
17 mar 13 13:45 | ocena: 66%
Liczba głosów:3
33%
66%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: