Amaro: Szaleliśmy ze szczęścia!

Atelier Amaro otrzymało gwiazdkę Michelina! - ta radosna wiadomość dotarła do Polski 14 marca 2013 roku przed południem. Wojciech Modest Amaro - założyciel restauracji, nie krył radości i wzruszenia. Rozdzwoniły się telefony, zablokowała się skrzynka pocztowa, a w Atelier Amaro zrobiło się bardzo tłocznie i... gorąco! Redakcji VU MAG udało się porozmawiać z bohaterem całego wydarzenia - Wojciechem Modestem Amaro - kucharzem, który wierzy w polską kuchnię!

archiwum prywatne

VU MAG: Co Pan poczuł, gdy dowiedział się pan o "gwiazdce" dla Atelier Amaro?

Wojciech Modest Amaro: To było niezwykłe, zwłaszcza że o gwiazdce dowiedziałem się w najbardziej niespodziewany sposób. Od rana z całym zespołem śledziliśmy internet w oczekiwaniu na press realese Michelina, dokładnie o 10.06 zadzwonił na moją komórkę Rene Redzepi (szef Noma - jednej z najlepszych restauracji świata) z pytaniem:

"Jak się czujesz?" Odpowiedziałem, że jestem zdenerwowany, na to on:

"Jak to? Ja się pytam jak się czujesz z gwiazdką..?"

W tym momencie cały nasz zespół oszalał ze szczęścia, a po drugiej stronie słuchawki słyszeliśmy okrzyki zespołu z Nomy, który razem z nami przeżywał ten moment.

VU MAG: Jak Pan myśli, co sprawiło, że to właśnie Pana miejsce zostało docenione?

WMA: Trudno z absolutną pewnością powiedzieć, co o tym zdecydowało, zwłaszcza że inspektorzy są anonimowi i nie można ich o to zapytać, ale według informacji prasowej Michelina inspektorzy byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków.

VU MAG: Czym jest gwiazda Michelin dla restauratora? To rodzaj kulinarnego Oscara?

WMA: W tym przypadku nie jestem oryginalny - to marzenie każdego ambitnego szefa kuchni na świecie:-) Wielu światowej sławy szefów, którzy mają 3 gwiazdki, z którymi miałem przyjemność rozmawiać, twierdzą jednogłośnie, ze pierwsza gwiazdka jest najważniejsza i przeżywa się ją najmocniej.

VU MAG: Co trzeba zrobić, by dostać taką gwiazdkę? Czy jest na to prosty sposób?

WMA: Recepta jest prosta według mnie: trzeba być ciągle w kuchni, mieć pasję i wyznaczyć sobie cel.

VU MAG: Kucharze dzwonią z gratulacjami czy raczej w telefonie cisza zazdrości..?

WMA: Z miliona osób dzwoniących z gratulacjami (dla przykładu podam , ze wczoraj na naszą stronę weszło 27 tyś. osób!) było kilka gratulacji od kucharzy... Myślę, że otrzymanie gwiazdki w Polsce to również szansa dla wszystkich innych młodych ludzi z pasją. Przetarłem ścieżkę, którą mogą podążać bez obawy, że świat o nich nigdy nie usłyszy.

EAST NEWS

VU MAG: Często mówi Pan, że jest Pan od tego, by rozpowszechniać kuchnię polską XXI wieku. Co to tak naprawdę znaczy?

WMA: Tak, otwierając Atelier założyłem, że ma to być miejsce - wizytówka Polski na świecie. W atelier całe menu oparte jest w 90% na wyłącznie polskich produktach, czasem już zapomnianych. Od wielu lat próbuję promować kuchnię polską na świecie. Moja książka Natura kuchni polskiej zajęła 4 miejsce na świecie podczas Cook Book Award w Paryżu. W sierpniu zainicjowałem Cook it Raw w Polsce, na które przyjechało do Polski 12 najważniejszych szefów świata. W tym roku wystąpiłem na najważniejszej scenie gastronomicznej świata Madrid Fusion w Madrycie, prezentując Polskę, jej naturalne produkty i moją filozofię gotowania. Przez media międzynarodowe moje wystąpienie zostało uznane za jedno z najbardziej innowacyjnych. Zależy mi na tym, aby pokazać, że nie mamy się czego wstydzić.

VU MAG: To Pana cel dzisiaj, ale kiedy tak naprawdę pomyślał Pan po raz pierwszy: założę własną restaurację!?

WMA: Każdy młody kucharz, chcący się rozwijać marzy o własnej restauracji, ja również myślałem o tym odkąd pamiętam. Otwarcie własnej restauracji pozwoliło mi na wolność w myśleniu i kreowaniu, być może dzięki temu udało mi się dojść do dzisiejszego sukcesu.

VU MAG: Aktorzy tuż po odebraniu Oscara zwykle mają moment "zawieszenia". W końcu osiągnęli szczyt. Ma Pan jeszcze jakieś "kulinarne marzenia"?

WMA: Tak i nie są to jak większość osób przypuszcza 2, 3 gwiazdki Michelin. Chciałbym najbliższe lata poświęcić na wprowadzenie Atelier Amaro na listę St. Pellegrino 50 Best Restaurant.

AKPA

VU MAG: Jak świętował Pan otrzymanie gwiazdki? Drogi szampan, truskawki, a może jakieś cudowne danie przygotowane właśnie na tę okazję?

WMA: Wczoraj świętowaliśmy z całym zespołem, naszymi przyjaciółmi, klientami. Wiele osób przysyłało życzenia, prezenty. Wydrukowaliśmy koszulki z naszym logo i wynajęliśmy angielski autobus, którym jeździliśmy po Warszawie i cieszyliśmy się naszą chwilą. Lunch przygotował na tę okazję, jeden z naszych kucharzy, Filipińczyk, dlatego nietypowo jedzenie było azjatyckie:-) Wieczór spędziliśmy na kolacji w Starym Domu w Warszawie. Niezapomniane przeżycie...

VU MAG: Czy Atelier Amaro zmieni się teraz? Czy pozostanie takie, jak dotychczas?

WMA: Jeśli się zmieni to tylko w górę, nie możemy osiąść na tzw. laurach. Zależy nam, żeby nasi klienci mieli pewność, że są w michelinowskiej restauracji, standard musi być zachowany.

Zobaczcie też: ATELIER AMARO Z GWIAZDKĄ MICHELIN

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych.
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.
Napisz komentarz...

 
Brak zdjęcia












Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ustawy Kodeks Wyborczy oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny. Cisza wyborcza obowiązuje od 23.05.2015 od godziny 00:00 do 24.05.2015 do godziny 21:00. UWAGA! W przypadku przedłużenia głosowania z jakichkolwiek przyczyn cisza wyborcza zakończy się z chwilą zamknięcia ostatniego lokalu wyborczego.
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~jpet Użytkownik anonimowy
~jpet :
Brak zdjęcia ~jpet Użytkownik anonimowy
No cóż, być może tego żąda dla bożka oglądalności i formuła programu Chef Master (!?)
Dla mnie program odrażający z uwagi na sposób traktowania uczestników.
Pan zaś Panie Amaro osiągnął w tej dyscyplinie szczyt (oczekiwanej?) doskonałości.
Z tego właśnie powodu w Pańskiej knajpie po raz wtóry nie zawitam. Choć jedzenie ciekawe słoność ceny nieznośna na myśl o tym, jak traktuje(!?) Pan swój personel ergo nie dziwił bym się, gdyby przed podaniem coś z poza receptury znalazło się w serwowanej mi potrawie.
Jeśli zaś nie mam racji i jest Pan uosobieniem szefa -anioła - to po co Pan w tym obscenicznym programie występuje?

10 mar 14 07:30
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~azerty Użytkownik anonimowy
~azerty :
Brak zdjęcia ~azerty Użytkownik anonimowy
BRAWO! Ciesze sie ,ze doceniono polska restauracje! Calej ekipie zycze wytrwalosci i dalszych sukcesow8
17 mar 13 13:44
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~Marcin Mazur Użytkownik anonimowy
~Marcin Mazur :
Brak zdjęcia ~Marcin Mazur Użytkownik anonimowy
Jestem kucharzem od 25 lat od 10 gotuje w UK. Jestem dumny z Pana jako Polak, kucharz i Restaurator
17 mar 13 10:14 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~Sławek Użytkownik anonimowy
~Sławek :
Brak zdjęcia ~Sławek Użytkownik anonimowy
Brawo. Gratuluję. Jestem dumny że polska restauracja się tam znalazła.
17 mar 13 13:45
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~hunk Użytkownik anonimowy
~hunk :
Brak zdjęcia ~hunk Użytkownik anonimowy
Nie jem w restauracjach. Proste dania są najlepsze.
17 mar 13 13:48 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~marico Użytkownik anonimowy
~marico :
Brak zdjęcia ~marico Użytkownik anonimowy
WOJCIECHU HUUURRRAA!
17 mar 13 13:49
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
Brak zdjęcia
Brak zdjęcia ~BRITCOM5 Użytkownik anonimowy
~BRITCOM5 :
Brak zdjęcia ~BRITCOM5 Użytkownik anonimowy
U NASZEGO ZACHODNIEGO SĄSIADA JEST 249 LOKALI Z TAKIMI GWIAZDKAMI, NIE MA SENSU KOMENTOWAĆ JAKĄ JESTEŚMY PROWINCJĄ EUROPY.
17 mar 13 13:45 | ocena: 66%
Liczba głosów:3
33%
66%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: